Uskotko, että rakkaus voi vain loppua?

Ajatteleppa tilanne, että olisit ylittämässä purjeveneellä Atlanttia. Vene tulisi matkan aikana tärkeäksi ja tutuksi. Silti tietäisit, että vene voi koska tahansa vain lahota altasi. Juuri ennen seuraavaa satamaa voi olla se hetki, kun vene lakkaa olemasta, murenee hiekaksi merenpohjaan. Jos vene olisi jotakin näin arvaamatonta ja abstraktia, olisitko itseasiassa koskaan edes ottanut riskiä ja lähtenyt merille? Jos otit riskin ja lähdit, olisitko koskaan hetkeäkään aidosti nauttinut matkasta? Luulen, että olisit nauttimisen sijaan pelännyt ja odottanut sitä hetkeä, kun veneen pohja katoaa altasi. Todennäköisesti olisit tarkistellut veneen jokaista yksityiskohtaa kriittisen epäilevästi.

Joka kerta, kun kuulen sanat ”rakkaus vain loppui”, ajattelen, että siinä on maailman uhkarohkein ihminen. Lähtenyt merille veneellä, jonka on uskonut voivan tuosta vain haihtua ilmaan, kokenut sen haihtumisen ja on valmis lähtemään uudelleen? Pähkähullua! Minusta ei olisi tuohon.

Jos haluaisin merille ja uskoisin, että vene voi kadota altani koska vain, alkaisin todennäköisesti etsiä venettä, joka olisi jokaikiseltä ominaisuudeltaan mahdollisimman hyvä, toimiva ja upea. Ehkäpä, jos löytäisin täydellisen veneen, se ei katoaisi altani keskellä mustaa ulappaa.

Jos haluaisin rakkaussuhteen ja uskoisin, että rakkaus voi tuosta vain kadota, ilman että voin tehdä asialle mitään, alkaisin todennäköisesti etsiä täydellistä kumppania. Pienikin virhe tai puute olisi merkki siitä, että tämä rakkaus voi kadota. Itseasiassa, koska en ole uhkarohkea, nostaisin todennäköisesti kriteerit niin korkeiksi kaiken varalta, ettei kukaan niitä täyttäisi. Sydämessäni en haluaisi mistään hinnasta joutua tilanteeseen, jossa olisin suhteessa, josta rakkaus yhtäkkiä katoaisi.

Paljastan teille suuren salaisuuden, johon itse uskon. Merkittävin tekijä Atlantin ylityksen onnistumisessa ei ole vene, vaan purjehtijan taidot. Tärkein tekijä rakkaussuhteen luomisessa eivät ole kumppanin ominaisuudet, vaan sinun taitosi. En väitä, että taidokas ihminen ylittää Atlantin kylpyammeella tai luo kukoistavan suhteen sammakkoon. Uskallan kuitenkin väittää, että rakkaus ei iske taivaalta kahden ihmisen väliin, samalla tavalla kuin se ei katoa sormiesi välistä tähtipölynä ilmaan. Rakkaus on taitoa kiristellä purjeita ja kääntää kerta toisensa jälkeen veneen kurssi oikeaan suuntaan. Jos et koskaan lakkaa harjoittelemasta näitä taitoja parisuhteessasi, et koskaan menetä häntä, jonka haluat pitää elämässäsi (ellei hän sitten ole sammakko).

Mitä jos tavoitteesi ei olisikaan hankkia maailman hienointa venettä, vaan tulla maailman parhaaksi purjehtijaksi?

Heila-valmennus merikarhuille löytyy täältä.

Teija Vuorinen

0 vastausta

Jätä kommentti

Haluatko liittyä keskusteluun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *