Kemian kaava

Kemia, kipinä, se jokin… Parisuhteen olennainen ainesosa, jota on jopa vaikea kuvailla. Kokemus siitä, että tuon ihmisen kanssa viihdyn, tunnen oloni hyväksi ja haluan tietää hänestä lisää. Toisten kanssa sitä vaan on ensikohtaamisesta asti. Ja toisten ei. Mistä voi etukäteen tietää, kenen kanssa se syttyy?

Teema on mielenkiintoinen, ja se on ollut paljon mielessä ja puheissa myös meillä Heilassa. Siksi halusin lähteä purkamaan ilmiötä osiin: miten me Heilassa voimme ennakoida kemiaa, mitä voit itse tehdä sen eteen, ja mikä vielä toistaiseksi jäänee sattuman varaan.

Birds of a feather flock together

Eli samanlaiset linnut lentävät yhdessä. Vanha sananlasku pätee monilta osin myös parinvalinnassa. Ihmissuhdetutkijoiden piirissä on ollut keskustelua siitä, vetääkö ihmisiä puoleensa samankaltaisuus vai vastakohdat. Asia ei ole aivan mustavalkoinen, mutta se ainakin on todettu, että samankaltaisuutta olisi hyvä olla enemmän kuin erilaisuutta. Samankaltaisuudet esimerkiksi taustoissa, elämäntyylissä ja arvoissa tuovat paitsi puheenaiheita, myös tunnetta lähes maagisesta tuttuudesta ja ymmärretyksi tulemisen kokemusta. Nämä taas luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta jo alkumetreiltä.

Moni toisaalta sanoo, ettei haluaisi seurustella oman kopionsa kanssa, vaan toivoo toisesta jotain uutta. Erilaisuuttakin tarvitaan vetovoiman ja kiinnostuksen ylläpitämiseksi (tämäkin on huomioitu Heilan match-logiikassa). Liika erilaisuus ja tuntemattomuus aiheuttavat ihmisessä kuitenkin epävarmuutta, ja epävarmuus epämukavuutta. Toisen erilaisuus voi kiehtoa suhteen alussa, mutta saattaa myöhemmin johtaa yhteentörmäyksiin.

Tee-se-itse

Voit myös itse vaikuttaa siihen, miten toinen kokee kemiaa kanssasi, ja millainen tunnelma kohtaamisessa syntyy! Treffeillä pääsee pitkälle hyvien vuorovaikutustaitojen perustaidoilla, mutta jos haluat saada toisen kiinnostumaan itsestäsi ja samalla nähdä hänen parhaat puolensa, kannattaa tilanteeseen panostaa.

Kemian tunteessa on olennaista, että voi kokea itse olevansa kiinnostava, hauska ja arvostettu toisen seurassa. Vaikket olisikaan millään tasolla narsisti, niin jokainen meistä viihtyy todennäköisemmin sellaisen ihmisen seurassa, jonka kanssa voi kokea olevansa kaikkea tätä. Anna toisen kokea olevansa erityinen. Kysy, ole kiinnostunut, osoita kuuntelevasi, anna positiivista palautetta – jos siihen on aihetta. Näin voit saada aikaan ainoastaan win-win tilanteen, sillä toisen rentoutuessa opit tuntemaan häntä paremmin ja tunnet myös oman olosi rentoutuneemmaksi. Ehkä tämä on sinulle jo ihan selvää, mutta meillä kaikilla on varmasti myös parannettavaa toisen kohtaamisessa.

Mysteeri

Ehkä mystisin osa kemiaa on itse kemia kirjaimellisesti. Ihastumisen ja vetovoiman biologia on hyvin monimutkainen ilmiö, eikä sitä tänä päivänä vielä täysin ymmärretä. Alalla tehdään tutkimusta, ja tulevaisuudessa ehkä pystytään tarkemmin sanomaan, miten esimerkiksi feromonit ja genetiikka ohjaavat parinvalintaa. Evoluutiobiologit näkevät parinvalinnan vahvasti siltä kannalta, että ihminen arvioi, kenen kanssa olisi parhaat edellytykset lisääntyä ja saada jälkikasvu pysymään hengissä. Henkilökohtaisesti en ole ihan varma, kuinka kauhulla odotan sitä päivää kun parit valitaan sylkinäytteen perusteella, mutta seuraan kehitystä mielenkiinnolla!

Vielä yksi asia, joka monella tulee kemiasta mieleen: ulkonäkö. Ulkonäkökysymystä voisi pohtia kaikista edellä kuvatuista näkökulmista. Heilassa huomioidaan asiakkaiden omat ulkonäkötoiveet (vaikka se ei olekaan matchauksessa olennaisimpia asioita). Voit myös itse vaikuttaa siihen, että annat treffeillä itsestäsi siistin ulkoisen vaikutelman. Evoluutiobiologian kannalta ihmiset näyttävät suosivan fyysiseen terveyteen liittyviä ulkoisia merkkejä. Ulkonäöllä on vaikutuksensa kemiaan, mutta on hyvin yksilöllistä (ja yksilöllisestikin vaihtelevaa), millainen ulkonäkö viehättää. On myös tärkeä muistaa, että kemian syttymiseen vaikuttavat kaikki aistit – toisen ääni, tuoksu, ilmeet ja eleet! Jos annat pelkän valokuvan vaikuttaa siihen, kehen tutustut ja kehen et, saatat swaippailla onnesi ohi.

Mikä sinun mielestäsi on tärkeää kemian tunteessa?

Tuija

0 vastausta

Jätä kommentti

Haluatko liittyä keskusteluun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *