Eroottinen pääoma – onko sinussa sitä jotain?

Eroottinen pääoma

Taas ollaan kemiallisten asioiden äärellä. Kirjoitimme aiemmin blogissa kemiasta, ja yritimme pilkkoa sitä osiin. Kemia on jotain sellaista osin selittämätöntä vetovoimaa, joka syttyy kahden ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa. Joidenkin kanssa sitä on, ja joidenkin kanssa vaan ei. Ihmiset antavat kemian tunteelle hyvin paljon painoarvoa siinä, jatkavatko he esimerkiksi tutustumista ensimmäisiltä treffeiltä pidemmälle.

Vaikka kemialla yleensä ottaen tarkoitetaan jotain erityistä kahden yksilön välillä tapahtuvaa tunnetta, on olemassa ihmisiä, joiden kanssa tavallista useampi ihminen tuntee kemiaa. Heitä voisi vaikkapa kutsua karismaattisiksi, mielenkiintoisiksi, vetovoimaisiksi, viehättäviksi yksilöiksi. Ilmiön tarkasteluun on olemassa hyödyllinen käsite: eroottinen pääoma.

Eroottinen pääoma on käsite, jonka sosiologian tohtori Catherine Hakim on tuonut sosiologian kartalle taloudellisen, kulttuurisen ja sosiaalisen pääoman rinnalle. Nämä ovat kaikki erilaisia pääomia tai etuja, joiden avulla ihminen voi saavuttaa asioita ihmissuhteissaan ja yhteiskunnassa. Hakimin mukaan myös eroottisella pääomalla on merkittävä vaikutus elämän useilla osa-alueilla, lähtien työuralla etenemisestä poliittiseen vaikuttamiseen ja toki parinvalintaan ja parisuhteeseen. Hakim on jaotellut eroottisen pääoman käsitteen kuuteen eri osa-alueeseen.

Eroottinen pääoma: kuusi osa-aluetta

 

1. Kauneus / komeus

Kauneus tai komeus on piirre, joka määräytyy selkeimmin jo perimässä. Kulttuuriset asiat ajassa ja paikassa vaikuttavat kauneuskäsityksiin hyvin paljon. Länsimaisiin kauneusihanteisiin on usein liitetty mm. symmetriset kasvonpiirteet, tasainen ihonsävy ja hyvinvoivat hiukset.

2. Seksuaalinen viehättävyys

Siinä missä klassisella kauneudella ajatellaan enemmän kasvojen piirteitä, seksuaalinen viehätysvoima liittyy enemmän vartalon ominaisuuksiin sekä mm. eleisiin, liikkeisiin, olemisen tapaan, puhetyyliin ja yleiseen feminiinisyyteen tai maskuliinisuuteen. Kuten kauneus, myös seksuaalinen viehättävyys on katsojan silmässä, ja viehättävyyteen voi liittyä myös persoonallisia piirteitä.

3. Sosiaaliset taidot

Olet varmaan joskus tavannut sen tyypin, josta kaikki pitävät. Hän saa keskustelukumppanilleen aikaan rennon ja mukavan olon. Tunnet olosi kunnioitetuksi, ja tunnet kunnioitusta myös häntä kohtaan. Haluat tutustua lisää. Sosiaalisia taitoja ja flirttailua voi opetella, ja onneksi kyse on usein hyvin pienistä asioista, joiden fiksaaminen vaatii vain harjoittelua: hymy, silmiin katsominen, perushyvät käytöstavat, kiinnostuksen ja kunnioituksen viestiminen kuuntelemalla ja kysymällä. Niin pieneltä kuin se kuulostaakin, voit saada todella paljon positiivista aikaan pelkästään kysymällä, mitä toiselle kuuluu ja kuuntelemalla hänen vastauksensa kärsivällisesti loppuun asti (ja ekstrana: kysymällä vastaukseen liittyen jonkin jatkokysymyksen, joka osoittaa, että kuuntelit).

4. Eloisuus

Eloisuus on yhdistelmä fyysistä eläväisyyttä, energiaa ja huumorintajua. Eloisat ja elinvoimaiset ihmiset nähdään usein viehättävinä ja valovoimaisina persoonina, jotka herättävät huomion. Saimme haastatella seksuaaliterapeutti ja tutkija Anu Kinnusta eroottisen pääoman teemasta. Kysyimme, kuinka paljon ihminen itse voi vaikuttaa tähän osa-alueeseen. “Eloisuus on mielestäni myös tunteiden näyttämistä, läsnäoloa, jossa ei piilouduta naamion taakse. Omaa eloisuuttaan voi harjoittaa toteuttamalla omaa luovuuttaan esimerkiksi taiteiden, musiikin ja tanssin kautta. Eloisuus on myös luovan energian vapaata virtaamista”, Kinnunen sanoo. Entä sitten jos on persoonaltaan introvertimpi henkilö, eikä viihdy huomion kohteena? Miten silloin voisi lisätä eloisuuttaan ilman, että joutuu esittämään roolia? “Ketään muuta ei tietenkään tarvitse esittää, mutta voi olla ehkä se aavistuksen sosiaalisempi versio itsestään. Keskustelua voi avata kyselemällä muiden kuulumisia, ilman että ottaa illan pääviihdyttäjän roolia”, Kinnunen toteaa.

5. Ulkoinen olemus

Tähän osa-alueeseen on helpointa itse vaikuttaa. Kyseessä ovat ulkoiset tekijät, jotka viestivät itsestään huolehtimista, tyylitajua ja statusta, kuten pukeutuminen, asusteet, meikki, hajusteet, korut, hiustyyli.

6. Seksitaidot

Seksuaalikäyttäytyminen ja -taidot ovat ainoa osa-alue, joka ei näy ulospäin. Se näkyy vain niille ihmisille, joiden kanssa olet seksisuhteessa. Tähän liittyvät myös seksuaalinen energia, eroottinen mielikuvitus, leikkisyys. Vahva libido eli seksuaalinen halukkuus ei suoraan ole tae seksuaalisesta taidokkuudesta, mutta usein vahvan libidon omaavilla ihmisillä on enemmän seksikokemuksia, ja näin myös kertyneitä taitoja.

 

Mistä sitten tietää, kuinka paljon eroottista pääomaa itsellä on, ja voiko sitä edes itse arvioida? Anu Kinnunen vastaa: “Toki omaa eroottista pääomaa voi arvioida ja arviota voi pyytää myös omilta tutuilta. Omassa arviossa on tietysti myös se vaara, että arvioi pieleen, suuntaan tai toiseen.” Millaisia seurauksia voisi olla siitä, jos ihminen arvioi oman eroottisen pääomansa yläkanttiin? “Seurauksena voi olla vaikka se, että kieltäydytään tekemästä asioiden eteen mitään. Homma on ikäänkuin hallussa, vaikka se ei ulkopuolisen mukaan sitä olisikaan. Pahimmillaan oman eroottisen pääoman yliarviointi johtaa hämmentäviin ehdotuksiin ja tilanteisiin, kuten me-too kampanjassakin on todettu.”

Kiinnostavaa eroottisessa pääomassa on se, että siihen liittyy hyvin paljon muutakin kuin seksikkäät vaatteet ja oikean muotoinen vartalo. Nykyisessä deittailukulttuurissa on haasteena, että ensimmäinen päätös tutustumisesta tehdään valokuvan perusteella, joka kykenee vangitsemaan vain pienen osan ihmisen todellisesta karismasta ja kiinnostavuudesta. Kinnunen toteaa: “Sähköisissä palveluissa ja sovelluksissa ensimmäisenä valinnan kriteerinä ylikorostuu eroottisen pääoman tekijöistä erityisesti ulkonäkö. Sosiaaliset taidot, eloisuus ja karisma seuraavat tapaamisten myötä.” Tämä voi olla kompastuskivenä nettideittipalveluissa erityisesti miehille, sillä naiset ovat tottuneempia pitämään huolta omasta ulkonäöstään, ja he saattavat olla myös tottuneempia arvioimaan sitä, mikä itsestä otetuista valokuvista näyttää hyvältä.

Kun pohtii, millä tasolla oma eroottinen pääoma on, ja miten sitä voisi kehittää, Anu Kinnunen tiivistää hyvin ensimmäisen kysymyksen, joka kannattaa itseltään kysyä: “Mitä tulee paikalle, kun minä tulen paikalle? Paikalle voi tuoda vaikka toisen huomiointia ja hymyä.”

Anu Kinnunen oli kertomassa eroottisesta pääomasta torstaina (1.3.2018) myös Ylen Aamu-tv:ssä. Katso video haastattelusta tästä.

 

Kirjoittaja: Tuija Pohjola
Kuva: Matthew Henry,  Unsplash

 

Lähteet:

Hakim, C. (2010). Erotic Capital. European Sociological Review 26(5), 499-518. Sähköisenä osoitteessa: http://www.catherinehakim.org/wp-content/uploads/2011/07/ESR-Erotic-Capital-Oct-2010.pdf

0 vastausta

Jätä kommentti

Haluatko liittyä keskusteluun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *