Ensitreffit alttarilla -huumaa

Jälleen on se aika vuodesta, kun Ensitreffit alttarilla -sarjan kautta saamme seurata tuntemattomien ihmisten matkaa kohti parisuhdetta. Vuonna 2015 ensimmäisen kauden alkaessa muistan ajatelleeni, että tämän on oltava kaikkien aikojen hölmöin ohjelmaformaatti. Kuka nyt menee naimisiin tuntemattoman kanssa. Olin väärässä! Seuraavaksi kerron, miksi sarja on mielestäni suorastaan nerokas ja miksi kaikkien pitäisi kokeilla asiantuntijoiden järjestämää avioliittoa (tai ainakin treffejä)!

 

Tilastollista todennäköisyyttä

Montako sen sukupuolen edustajaa, josta olet kiinnostunut, tapaat päivässä, viikossa tai kuukaudessa? Moneenko tutustut riittävästi tietääksesi hiukan luonteesta, harrastuksista tai elämäntyylistä? Arvelen, että vaikka olisit pahimman luokan sarjadeittaaja, on otoskokosi silti melko pieni. En tiedä kuinka paljon hakijoita on Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan, mutta veikkaan, että otoskoko on suurempi kuin arjessasi. Näin ollen todennäköisyys, että joukosta löytyy sinulle sopiva kumppani, on niinikään huomattavasti suurempi. Toki tässä tapauksessa et itse saa tavata kaikkia ehdokkaita, vaan on luotettava siihen, että asiantuntijat valitsevat joukosta juuri sinulle parhaan kumppaniehdokkaan.

 

Omien tarpeiden ja odotusten tarkastelu

Ennen varsinaisten kuvausten käynnistymistä sinkut keskustelevat asiantuntijoiden kanssa omista toiveistaan ja odotuksistaan parisuhteen osalta. Tässä vaiheessa ihminen alkaa jo ikään kuin tehdä tilaa sydämessään toiselle. Tarve ja halu kiinnittyä toiseen alkaa muodostua jo etukäteen omissa mielikuvissa. Keskustelun myötä varmasti myös odotukset muuttuvat aiempaa realistisemmiksi. Mitä parisuhteessa eläminen sitten oikeasti olisi? Mitä olisin valmis sietämään ja kokemaan? Mitä tarvitsen toiselta kaikkein eniten?

Samalla on myös tutkittava itseään. Mitä minulla on annettavaa parisuhteessa? Mitkä asiat ovat minulle hankalia? Mikä satuttaa eniten? Mikä tekee minut onnelliseksi?

Kun on asiantuntijan kanssa riittävästi pohtinut itseään ja odotuksiaan, voi olla, että siistit kengät tai tiukka peppu tippuvat ykköskriteerin paikalta hiukan alemmaksi.

 

Asiantuntijoiden suositus ja ystävien hyväksyntä

Ihastuksen huumassa oma arviointikyky sumenee. Toisaalta taas heittäytyminen voi olla monestakin syystä pelottavaa. Omiin tunteisiin voi olla vaikea luottaa. Kun asiantuntija on tutkinut asiaa etukäteen ja on sitä mieltä, että te olisitte hyvä pari, ja että tämä ihminen saattaisi oikeasti olla elämäsi rakkaus, on heittäytyminenkin helpompaa. Selusta on niin sanotusti tarkastettu. Tutustuminen häiden kautta takaa vielä sen, että perheen ja ystävien arvio ja hyväksyntä on saatavilla  ennen ihastumista. Jos kerran kaikki muut ovat sitä mieltä, että tämä ihminen vaikuttaa minulle sopivalta, niin kukapa ei haluaisi tutustua paremmin ja selvittää itse, onko todella näin.

 

Pakolliset viisi viikkoa yhdessä

Häiden jälkeen pari joutuu asumaan yhdessä useita viikkoja. Tämä on tietysti kaikkein paras osuus. Pari joutuu oikeasti tutustumaan toisiinsa ja kohtaamaan erilaisia tilanteita ja konflikteja yhdessä. Tutustuminen ei siis pääty heti, kun toisesta löytyy jokin pieni virhe tai epäkohta, vaan sitä on jatkettava sen ylitse. On kohdattava oikeasti ja lopulta käsiteltävä itsessä herääviä tunteita sen sijaan, että pakenisi pois tilanteesta. Toisaalta viisi viikkoa yhdessä luo myös turvaa suhteen aloittamiselle. Se takaa sen, että molemmat ovat tässä tosissaan, eikä toinen katoa, vaikka asiat välillä menisivät pieleen.

Parilla on yhteisen matkansa aikana käytössään asiantuntijoiden tapaamiset, joissa he voivat käsitellä heti suhteen alussa herääviä tärkeitä ajatuksia, kysymyksiä ja ristiriitoja. He saavat sellaista oppia, jonka avulla suhde todennäköisemmin kestää ja lujittuu.

Näistä kaikista eväistä huolimatta suhde ei aina toimi. Silti arvelen, että kokemus on useimmille erittäin opettavainen. Jos sinulla olisi mahdollisuus ilman kameroita käydä tämä kaikki läpi, tekisitkö sen? 

 

Teija

 

1 vastaus
  1. Katja says:

    Jos kameroita ei olisi, lähtisin mukaan hetimiten! Tuntuu, etten osaa etsiä itselleni sopivaa puolisoa, löydän kyllä palasia, mutten sitä henkilöä, joka haluaisi jakaa kanssani elämää yhdessä. Uskon, että ulkopuolisilla henkilöillä on sellaista näkemystä, mille itse on sokea. Toki itsetuntemuksen lisääntyessä tietää paremmin, mitä haluaa ja mikä on tärkeää, mutta samalla epätoivo lisääntyy, kun ei haluaisi enää etsiä, pettyä ja etsiä taas uudellen. Sitä paitsi, jos oma “tutka” suuntaa väärään suuntaan ja ihastuminen sotkee kyvyn arvioida realistisesti, riskit virhearviointiin kasvavat ja enää tässä 30-tienoilla ei enää jaksaisi etsiä hakuammunnalla. Tiedän, mitä haluan, muttan jaksa treffailla ja treffailla. Se vain ei tunnu omalta ylipäätään. Tämänkaltainen palvelu on suorastaan lahja! Jos ekasta enskarit-kaudesta lähtien olen haaveillut osallistumisesta, mutta tv:n eteen lähtemisestä en. Jos voisi saada edut ilman tv:tä, olisin mukana ehdottomasti! Ja olenkin 😉

    Vastaa

Jätä kommentti

Haluatko liittyä keskusteluun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *